Guió del concert de presentació de la Societat Coral Sant Marc de Xert

 
    Després de xarrar amb algun amic i en adonar-me'n de la satisfacció que m'ha suposat aquesta presentació per la comoditat en què hem vaig trobar, he decidit que tots puguem compartir-la en el blog. A més, l'acceptació que ha tingut en directe m'ha predisposat. I, per si això fora poc, un tercer element, m'ha animat a penjar al bloc la presentació: algunes males llengües han fet circurlar que havia dit que la Socieat Coral Sant Marc (que en aquesta ocasió era qui m'havia llogat) havia obert una compte bancari perquè ficaren diners tots aquells que vulgueren. Aquest tipus d'afirmacions són pròpies quan algun acte ha tingut una assistència massiva i el concert a nivell musical ha sigut tot un èxit. En definitiva, són actituds que poden fer que aquells que ens dediquem a birbar l'antera ens desanimem però l'efecte ha de ser el contrari, treballar amb més intensitat perquè no hi haja ni una sola corr[i]jola a l'antera.
 

[@more@]

 

CONCERT DE PRESENTACIÓ DE LA
SOCIETAT CORAL SANT MARC DE XERT

Xert, 26 de desembre del 2006

Bona vesprada, bona nit, bon vespre.

En nom de l’organització, moltes gràcies a tots per acudir avui al concert de presentació de la nova entititat musical de Xert, la Societat Coral Sant Marc. Moltes gràcies també al Patronat Església Vella per posar a disposició de l’acte tot el seu compromís cultural. I, com no, l’agraïment més sincer a l’Ajuntament perquè durant el període inicial de l’entitat que avui presentem en societat ha facilitat un espai ampli per a l’assaig i ha mostrar la sensibilitat cultural esperable d’una entitat pública.

En el meu nom, la gratitud més profunda a l’esforç de tots els músics que des del mes de juny han estat assajant amb voluntat i il·lusió tres dies a la setmana. Assojos continuats però no excessivament llargs perquè l’instrument es cansa. L’instrument és la pròpia veu, el propi aparell fonador, les cordes vocals; l’instrument de la música coral és el mateix que ens permet parlar i comunicar-nos. La veu és l’instrument més difícil de fer parlar, tots tenim la possibilitat i la capacitat de desenvolupar-lo però cal un treball important per a cultivar-lo. Els assajos són imprescindibles perquè l’instrument adquirisca l’habilitat de projectar un so conjuntat, una melodia coordinada amb la resta d’instruments d’un grup coral. Cada persona té unes característiques físiques que determinen diferències entre els  instruments, és a dir, que pertanyen a una cordes diferents: majoritàriament les dones són contraalts o sopranos i els hòmens baixos o tenors. La música coral té un afegit a la música instrumental: emociona amb les melodies i es capaç de transmetre un missatge. La música coral és coral, el cant és coral, perquè es basa en peces musicals a diverses veus composades per ser cantades formant conjunt, però, també és coral perquè fa eixir un sentiment del cor. Esperem que la il·lusió musical de la Societat Coral Sant Marc ens contagie a tots els presents i que l’esforç dedicat a aquest concert siga l’inici d’una institució de vida llarga a Xert.

 

Si em permeten desenvolupar una anècdota personal! Primer, com bé saben tots, el Patronat Església Vella des de fa setze anys convida les millors corals de la comarca a la setmana cultural d’agost. En una d’eixes setmanes culturals, de fa més de deu anys, entrant i eixint per la porta lateral de l’església, en una pausa, un component de la coral que més estima ha demostrat pel nostre poble i que més vegades ha actuat en aquesta església, la Coral Garcia Julve, em va obsequiar amb una frase a la qual crec que no vaig saber respondre: “teniu molta afició per la coral, d’ací a uns anys, fareu una coral”. Ha sigut com una profecia, que avui mateix es compleix, i no podeu imaginar la profunda il·lusió que em suposa presentar-la. De la direcció de la profecia se n’ha encarregat un jove xertolí de vint-i-nou anys, de la segona direcció i com a professora de tècnica vocal ha actuat Consuelo Javier, i de tercer director i pianista ha actuat Juan Antonio Adell. En conjunt, gent ben formada que ha permés que la Societat Coral Sant Marc de Xert presente avui un programa elaborat des del mes d’agost. Aquelles primeres dos setmanes del mes d’agost, els músics incorporats a la il·lusionant coral assatjaren a una sola veu, d’aquells primers assajos i del perfeccionament posterior, han sorgit dos cànons: BENVINGUTS i TUMBAI. La primera peça que assajaren, SALIÓ DE JAMAICA, juntament a EL MENÚ, són dos partitures interpretades a quatre veus. Aquestes quatre peces configuren la primera part del concert. Tot seguit, per descansar la veu, hi haurà una pausa.

Immediatament, els presentem la Socieat Coral Sant Marc de Xert, que des del primer dia compta amb vint-i-dos cantors corals. En un futur es veurà ampliat però, de moment, composen la Societat Coral Sant Marc:

1 Angel Guardiola
2 Juan Adell
3 Joan Micó
4 Jordi Tomàs
5 Juan Antonio Adell
6 Juan Jesús Jovaní
7 Miguel Meseguer
8 Aurora Marzá
9 Ana Doménech
10 Maria Dolores Rambla
11 Paqui Beltran
12 Eladia Bajo
13 Maria Ferràs
14 Anna Beltran
15 Conxita Beltran
16 Ana Farell
17 Lolita Carceller
18 Odette Covelli
19 Consuelo Javier
20 Blanca Doménech
21 Eva Doménech

El director titular de la coral és diplomat en Mestre d’Educació Musical per la Universitat Jaume I de Castelló i, actualment, a més de la docència l’ocupa el perfeccionament i l’estudi d’Història i Ciències de la Música, musicologia, a la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València. El clarinet és el primer instrument pel qual mostra interés i, després de molts anys com a músic de la Unió Musical Xertolina, ara és un dels clarinets principals d’aquesta formació. La dolçaina és l’instrument que significa l’ampliació dels seus coneixements musicals com a instrumentista i a hores d’ara continua sent dolçainer de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Xert. A més, s’interessa per la música coral com a corista de l’Orfeó Universitari de la Universitat Jaume I. Sent membre del grup rep cursos de tècnica vocal, acudeix a les Jornades internacionals de Cant Coral celebrades a Barcelona i participa en concerts que van des de Borriana fins a Barcelona passant per importants catedrals del cant coral com Sogorb. En la seua carrera musical suposa un pas important el Curs de direcció coral del conservatori de Sogorb, durant el juliol del 2005, i la pertanyença al Cor Edetània de la Universitat Catòlica de València durant el curs 2005-2006. Actualment, és el director del cor Caferma de la Ciutat de València amb el qual enguany ha participat al Certamen de Nadales El corte ingés. I avui ens presenta sota la seua direcció la Coral Sant Marc de Xert. Senyores i senyors, la SOCIETAT CORAL SANT MARC DE XERT, dirigida pel senyor DAVID FERRERES BELTRAN
L’època de l’any en què estem, l’hivern, és sinònim de neu i de fred. En una estació com aquesta, la veu s’ha de cuidar, la gola s’ha de tapar. Recordem que és l’instrument dels nostres músics. No obstant, l’hivern, en la cultura del vell continent, s’anomena Nadal i la cançó més representatitva d’eixa època és la nadala. Per això, aquesta segona part està plagada de peces que evoquen aquesta celebració religiosa, que són:BAILA, LA NIT DE NADAL, PASTORES VENID i NOCHE DE PAZ. En aquesta darrera peça musical, podran contribuir a engrossar la coral cantant quan el director els done l’entrada. Ajudem-los a cantar perquè els farà molta il·lusió.

De nou el deixo, amb la SOCIETAT CORAL SANT MARC i el seu director, DAVID FERRERES BELTRAN.

Em disculpen un moment! Al començament de l’acte he donat les gràcies a tots vostés per acudir al concert i a les institucions pel suport en nom de l’organització. A títol personal, m’he permés la llicència de donar les gràcies als músics per engrandir l’oferta cultural pròpia del nostre poble que amb el seu esforç i il·lusió ens han il·lusionat de nou per continuar treballant pel nostre poble, i inclús a alguns per animar-se a ser un músic més de la coral. Ara bé, els músics són conscients que l’esforç col·lectiu recau moltes vegades en l’esforç personal. Per això, per agrair l’esforç personal del director de la Societat Coral Sant Marc de Xert, la senyora Ana Belén Doménech entregarà al senyor director, DAVID FERRERES BELTRAN, una batuta obsequi de tots els músics.

Com bé diu el director, “no hi ha ningú imprescindible, jo tampoc”. El director ha tingut absències en molts assajos. Per contra, absències ben conscients i que s’han omplert amb la presència d’una especialista en cant coral i que al seu torn se n’ha encarregat de l’ensenyament de les tècniques corals. Per això, per agrair la disposició i la dedicació a la Societat Coral Sant Marc de Xert, el senyor Juan Antonio Adell entregarà a la segona directora, la senyora CONSUELO JAVIER, un present floral obsequi de tots els músics.

Com he dit adés, una coral és una entitat dedicada al cant de composicions musicals a diverses veus cantades formant conjunt. A més, coral hem dit que també és un sentiment que ix del cor. I a qui dóna rep, i del cor dels nostres músics ix la valoració del treball esmerçat per qui s’ha encarregat de facilitar partitures per a tots, qui s’ha esforçat en facilitar gravacions de les peces musicals perquè cada músic poguera assatjar a casa. Per això, per agrair l’esforç i la voluntat a la formació i continuïtat de la Societat Coral Sant Marc de Xert, la senyora Eva Doménech entrega al tercer director, el senyor JUAN ANTONIO ADELL, un present representatiu i obsequi de tots els músics.

Ara sí que és la clausura d’aquest acte en què hem celebrat la vitalitat cultural del nostre poble, que es completa el proper dijous amb un contacontes a la Casa de la Cultura. Hem d’agrair l’esforç conjunt que fan totes les entitats culturals locals per contribuir a constituir i afermar el panorama cultural actual que potser és ara més viu que mai. En especial, hem d’agrair a totes les persones que han ajudat a la constitució d’aquesta nova Societat musical que ha de contribuir a fer més patent el nostre sentiment de poble i projectant-lo en un futur formant part d’entitats d’abast valencià, conjuntament amb corals com la recentment creada a la veïna localitat de Catí. I hem d’implicar-nos tots, conscientciant-nos que només si volem que continue, continuarà, que només si volem ser poble serem poble. Això és una il·lusió nascuda del poble per al poble; que espero que es mantinga en el concert de l’agost que reto la Coral a preparar i tots vostés a assistir de manera massiva tal com han fet avui perquè és l’única manera que tenim de continuar constituint-nos com a poble.

Bona nit.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.